آزمایشگاه و تجهیزات آزمایشگاهی و لوزام آزمایشگاهی از چه زمانی مورد استفاده قرار گرفت ؟
آزمایش و آزمایشگاه از زمانی که بشر به فکر ارتقاع سطح کیفیت زندگی خود و پیرامون خود افتاد ، نیاز به آزمایش و آزمایشگاه را احساس نمود .
چه آزمایشگاههایی و چه نوع از تجهیزات آزمایشگاهی مورد نیاز بشر قرار گرفت ؟
این آزمایشگاهها در موارد مختلف ایجاد گردید که از جمله آنها :
آزمایشگاه صنایع غذایی برای کنترل کیفیت مواد غذایی مورد استفاده بشر و حیوانات و دام.
آزمایشگاه ژنتیک جهت بررسی سلامت انسان و حیوانات.
آزمایشگاه کشاورزی جهت بررسی سطح کیفیت گیاهان و غلات و میوه جات.
آزمایشگاه آب و فاضلاب جهت تست کیفیت آب مصرفی و همچنین فاضلاب و چرخه آن به طبیعت.
آزمایشگاه داروسازی جهت کنترل کیفیت دارو و تاثیرات آن بر روند بهبود بیماری.
آزمایشگاه نفت و گاز جهت تست کیفیت بنزین و گازوییل و گاز و محصولات نفتی به عنوان سوخت و منبع گرمایی.
آزمایشگاه صنعتی جهت تست و کنترل کیفیت تمامی اقلام تولیدی فلزی و پلیمیری و غیره.
آزمایشگاه تحقیقاتی جهت تحقیقات و ارتقاع سطح علمی و غیره.
آزمایشگاه رنگ و رزین جهت برسسی و کنترل کیفیت رنگ و رزین برای صنایع مختلف از جمله خودرو.
آزمایشگاه پلیمر و لاستیک و پلاستیک جهت آزمایش و کنترل کیفیت و مقاومت انواه پلاستیک ها و لاستیک ها و پلیمرها.
آزمایشگاه فیزیک جهت مشاهده پدیده های فیزیکی برای جمع آوری داده برای جهان پیرامون ما.
آزمایشگاه نانوتکنولوژی جهت توانمندي توليد مواد، ابزارها و سيستمهاي جديد با در دست گرفتن کنترل در سطوح ملکولي و اتمي و استفاده از خواص است که در آن سطوح ظاهر ميشود.
آزمایشگاههای مورد استفاده به دلیل متفاوت بودن نیازهای متخصصان در زمینه های مختلف علمی و مهندسی اشکال مختلفی به خود می گیرند.
آزمایشگاه صنایع غذایی ممکن است دارای دستگاههای کنترل کیفیت غذا همچون کلدال برای اندازه گیری پروتیین مواد غذایی ، دستگاه سوکسله جهت اندازه گیری چربی مواد غذایی ، دستگاه فیبر خام جهت اندازه گیری فیبر در مواد غذایی ، دستگاه گلوتن جهت اندازه گیری گلوتن تر و خشک آرد ، دستگاه فالینگ نامبر جهت اندازه گیری فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز در آرد ، دستگاه رفراکتومتر جهت اندازه گیری غلظت نوشیدنی ها و ظریب شکست روغن ها، دستگاه پلاریمتر جهت اندازه گیری چرخش نوری
ازمایشگاه نفت و گاز ممکن است دارای دستگاههای تست کنترل کیفیت و انالیز مواد نفتی و بنزین و گازوئیل و کاروسین و نفت کوره و روغن موتور و روغن هیدرولیک از جمله : دستگاه اندازه گیری نقطه اشتعال ، دستگاه اندازه گیری سولفور ، دستگاه اندازه گیری ویسکوزیته ، دستگاه اندازه گیری نقطه ریزش و ابری ، دستگاه اندازه گیری خوردگی مس ، دستگاه اندازه گیری آب در مواد نفتی و روغن ، دستگاه CCS روغن موتور ، دستگاه MRV ، دستگاه نواک ، دستگاه تیمکن ، دستگاه فوربال یا چهار توپ ، دستگاه پایداری برشی روغن و کارل فیشر و غیره
آزمایشگاه فیزیک ممکن است دارای یک شتاب دهنده ذرات یا محفظه خلاء باشد ، در حالی که آزمایشگاه متالورژی می تواند دستگاهی برای ریخته گری یا پالایش فلزات یا آزمایش قدرت آنها باشد.
آزمایشگاه کشاورزی نیز می تواند دارای تجهیزات همچون دستگاه اندازه گیری فتوسنتز ، دستگاه کلروفیل متر ، دستگاه سطح سنج برگ گیاه ، دستگاه پرومتر جهت مقاومت روزنه گیاه ، رطوبت سنج خاک و غیره باشد .
یک شیمیدان یا زیست شناس ممکن است از یک آزمایشگاه مرطوب استفاده کند ، در حالی که آزمایشگاه روانشناس ممکن است یک اتاق با آینه های یک طرفه و دوربین های مخفی باشد که در آن می تواند رفتار را مشاهده کند.
در بعضی از آزمایشگاهها ، مانند مواردی که معمولاً توسط دانشمندان رایانه انجام می شود ، رایانه ها (گاهی اوقات ابر رایانه ها) برای شبیه سازی یا تجزیه و تحلیل داده ها استفاده می شوند. دانشمندان در زمینه های دیگر از آزمایشگاه های دیگری استفاده می کنند.
گاهی اوقات مهندسان از آزمایشگاه ها برای طراحی ، ساخت و آزمایش دستگاه ها استفاده می کنند. معمولا تجهیزات آزمایشگاهی و لوازم آزمایشگاهی را می توان در آزمایشگاه های علمی و اتاق تحقیق و در مدارس و دانشگاه ها ، در بخش صنعت ، مراکز دولتی یا نظامی و حتی در کشتی ها و فضاپیماها یافت.
تجهیزات آزمایشگاه کلاسیک شامل ابزاری همچون شیشه الات آزمایشگاهی و مواد شیمیایی و میکروسکوپ ها و همچنین تجهیزات آزمایشگاه تخصصی شامل دستگاههایی همچون اسپکتروفتومتر ها و کالری سنج ، جذب اتمی ، FTIR وICP و ICP MS است.
آزمایشگاههای شیمیایی نیز شامل ظروف آزمایشگاهی مانندبشر و ارلن و بالن و مزور و ریجنت ها و دستگاههای تحلیلی مانند HPLC یا اسپکتروفتومتر می باشد .
آزمایشگاههای زیست شناسی مولکولی و آزمایشگاههای ژنتیک نیز شامل دستگاههای اتوکلاو ، میکروسکوپ ، سانتریفیوژ ، هموژنایزر و میکسر ، پیپت ، چرخه های حرارتی (PCR) ، فوتومتر ، یخچال آزمایشگاهی و فریزر آزمایشگاهی ، انکوباتور ، بیوراکتور ، کابینت ایمنی بیولوژیکی ، هود لامینار فلو ،هود شیمیایی ، رطوبت ساز ، ترازوی آزمایشگاهی ، معرفها و کیت های آزمایشگاهی می باشند.
تجهیزات آزمایشگاهی و لوازم آزمایشگاهی بزرگتر یا پیشرفته تر معمولاً یک ابزار علمی نامیده می شوند.
استاندارد ها و موارد ایمنی در آزمایشگاه ها
در آزمایشگاهها معمولا خطرات وجود دارد که ممکن است شامل سموم ، بخارات سمی ناشی از مواد شیمیایی ، عوامل عفونی و میکروبی ، مواد قابل اشتعال ، مواد منفجره یا رادیواکتیو،ردرجه حرارت شدید ، لیزرها ، میدان های مغناطیسی قوی یا ولتاژ بالا می باشد. بنابراین ، اقدامات احتیاطی از اهمیت حیاتی برخوردار هستند. قوانینی برای به حداقل رساندن ریسک افراد در آزمایشگاه و همچنین تجهیزات ایمنی برای محافظت از کاربران آزمایشگاه وجود دارد.
اداره ایمنی و بهداشت شغلی (OSHA) در ایالات متحده ، با شناختن ویژگی های منحصر به فرد محل کار آزمایشگاهی ، استانداردی را برای درمعرض قرار گرفتن مواد شیمیایی خطرناک در آزمایشگاه ها تنظیم کرده است.
این استاندارد اغلب به عنوان “استاندارد آزمایشگاه” یاد می شود. طبق این استاندارد ، آزمایشگاه لازم است یک طرح بهداشت شیمیایی (CHP) تهیه کند که خطرات خاص موجود درآن محل را برطرف کند.
در تعیین برنامه بهداشتی شیمیایی مناسب برای یک تجارت یا آزمایشگاه خاص ، لازم است الزامات استاندارد ، ارزیابی عملکردهای ایمنی ، بهداشتی و زیست محیطی فعلی و ارزیابی خطرات را درک کنید. شایان ذکر است CHP باید سالانه بررسی شود. آموزش برای بهره برداری بی خطر از آزمایشگاه ضروری است. مربیان ، کارمندان و مدیریت باید در تلاش باشند تا احتمال وقوع وقایع ناگوار آزمایشگاهی احتمالی را کاهش دهند.
سه عامل اصلی وجود دارد که به شکل سازمانی آزمایشگاه کمک می کند:
سوابق تحصیلی محققان و روند اجتماعی شدن آنها.
فرآیند فکری درگیر در کار آنها ، از جمله نوع تحقیق و تجهیزات مورد استفاده آنها
تاریخچه آزمایشگاه.